TRANSLATION

Monday, 17 July 2017

Sambung ijazah dalam farmasi? Confuse?

Bagi adik adik yg minat nak sambung degree dalam bidang farmasi nie, mai akak nak cerita sikit .

Bagi tips gempak nie, tak la banyak hanya secubit, tapi memang comfirm cukup rasa.

First , saya ade soalan nie. Kenapa adik minat farmasi? Maksud saya kan ade doctor, dentist, veterinary , nurse bagai bagai lagi tapi kenapa pilih farmasi?

ijazah farmasi


Kalau saya, memg ade hati nak sambung medic doctor tapi tak de rezeki kan. Akhirnya tersasul and terpeliokkk ke farmasi. Tapi , saya amat bersyukur sangat , saya rasa memg takdir. Kalau nak diumpamakan dengan kata kata jiwang , Degree medic umpama kan cinta pertama, tapi degree farmasi tu cinta sejati.  #Cinta pertama itu kan selalu fail.


Junior selalu tanya : Akak , susah tak nak sambung degree farmasi nie? 

Kalao saya jawab senang , mesti hati diorg menyampah dgn saya. 
Kalau jawab susah , macam jahat pulak nak takut takut kan juniors. Semua benda nie susah , tapi kalau betul minat , no problem punya. Umpama kan diet itu susah , tapi kalau dh berazam kuat untuk jadi awek cantik and kurus , ayam goreng KFC pon boleh diendahkan . Hahaaha

Bagi yang berminat nak sambung farmasi , university Malaysia banyak yg menawarkan program nie. Requirement untuk masuk degree farmasi nie memang tinggi, GPA 3.5 keatas, SPM kena sekurang kurang nya B untuk 3 subject sains, Muet Band 4. Untuk lebih detail Requirement Bachelor Pharmacy.

Requirement itu bukan satu hal, yang paling sakit kepala adalah yg datang interview untuk tempat ramai, yang terpilih tinggal secubit sahaja. Tempat memang amat limited edition sangat sekali . So saya galakkan adik pergi jer interview untuk semua university , sebab tak tau mana satu rezeki awk.

List university kerajaan yang menawarkan ijazah Farmasi :

university pharmacy Malaysia


·       Tempat dia amat terhad. Budak tajaan MARA and JPA pulak  dah mengambik hampir separuh tempat. Of course, diorang mendahuli budak matrikulasi , budak asasi university diorg dulu, baru ambik budak luar.  Budak diploma paling rugi, sebab  biasa diorg diabaik kan, setengah university diorg langsung  tidak menerima budak diploma.

Amat jahat nya sekali (suara hati seorg budak diploma farmasi)

Tak pe…tak pe. Kalo memang dah fall in love sangat , swasta kan ade.  Kalau x de la terlalu cinta , baik lepas kan tangan sahaja, pilih degree lain ke. Sebab Degree farmasi nie memang mahal ,paling murah RM 150 K tak termasuk lagi dengan kos sara hidup, takpe la kalo mak ayah kaya. Paling mahal boleh mencecah RM300 K untuk tuition fees sahaja .# serangan jantung jap
tuition fees


Atau ni cara lain, 
masuk jer dulu pakai duit sendiri untuk sem pertama ,nanti pergi apply tajaan/ptptn dengan result sem 1. Yang ini berisiko jugak ,kena pasti kan result gempak sokmo. Study hard, play less.

Nie list university swasta Malaysia yng menawarkan degree farmasi and dapat kelulusan daripada Pharmacy Board :

Ijazah farmasi

·         
Bagi yang nak study oversea jugak boleh try apply , tapi pasti kan university itu diperakui oleh Malaysia. Kalau tak,  nanti dah balik Malaysia , kena tanam anggur (menganggur).

Study oversea nie best jugak . Sebab boleh pergi jalan sambil study , bila dah kerja nanti jangan harap la boleh jalan , kerja la tiap tiap hari sampai menangis ko. 
Salah hal lagi yg nak ingatkan adik. Currency Malaysia tak stabil semenjak akhir-akhir ni , memag berat la kalau adik nak study kat Negara Europe.

" Berat hati mak ayah, berat lagi pembelanjaan nanti."
Ijazah farmasi

Saya pon sambung degree kat oversea, kat sebelah Malaysia jer(Jiran Malaysia) – Indonesia. Mak ayah kak bukan la orang yg berada sangat , tapi apa nak buat , saya dh cinta, CINTA ITU BUTA. Terpaksa la diorg merestui saya sambung ke Indonesia. 

Tapi, main sebab saya buat keputusan ni  adalah say dapat credit transfer ,potongan setahun untuk degree saya, so degree saya 3 tahun jer.

Read more > Credit transfer diploma farmasi Institut Teknologi Bandung 

Hooorrrayyyyy!! Sambil sambil tu saya boleh jalan jalan satu Indonesia.


Boleh check list university luar negara yang diperakui oleh Pharmacy Board Malaysia di link ini :



Harap dapat membantu , kalo sape yang ade soalan boleh inbox saya/ add FB saya.

# Maaf kalo Bahasa Melayu saya ter broken sekejap .

Kalo nak tau apa tugas seorg farmasi di hospital, ni ade  pengalaman practical saya di Hospital Jengka, Pahang. Saya share pengalaman 1 bulan attachment sikit di sini. 
Ade crita menarik masa kerja. 
⇩⇩
1 bulan Practical Pegawai Pharmacy part 1
1 bulan Practical Pegawai Farmasi Part 2

Update baru, exam forensic malaysia senang jer nak pass , jgn risau. Read more detail , click link bawah
 ❤Tips lulus peperiksaan Farmasi Malaysia 

Click untk baca ❤Pengalaman Gabra Pilih Hospital posting Prp epharmacist

Apa yg best travel di Indonesia , Budget travel tapi gempak la .... Click link bawah
❤My day trip in Bandung 
*Click di gambar utk lebih detail*

Top 11 Gaji Medical line GAJI SAPE YG PALING BESAR DI HOSPITAL??

18 comments:

Unknown said...

Nak tanya. Saya diploma farmasi sekarang ni. Kalau cgpa bawah 3.5 memang takde harapan langsung ke nak sambung degree farmasi 😭

Unknown said...


Nak tnya kalau dpt muet band 3 masih ada hrpan ke??

Unknown said...


Nak tnya kalau dpt muet band 3 masih ada hrpan ke??

Unknown said...


Nak tnya kalau dpt muet band 3 masih ada hrpan ke??

Unknown said...

Assalam.Boleh Ker Budak Aliran Sastera Masuk Dip Farmasi?Susah Ker?Betul ke kalau nak sambung ijazah farmasi kena ada spm yng subjek sains tulen?

Nayla said...

Salam kak. Bagi pelajar aliran sastera dan x kredit kimia fizik macam mana?

Emyjia said...

Banyak kawan saya dari diploma farmasi , diorg smbung field lain sbab requiremnt. Tapi x perlu putus asa juga sebab ade jer yg uni private di malaysia requirement diorg x straight sangat, maybe boleh try ur luck. hihihi atau tukar field lain jugak not a bad thing. Sebab farmasi di Malaysia dh semakin saturated , mungkin up coming years akan terlebih dah.

Emyjia said...

@nayla mayb boleh try Diploma in Pharmacy
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or its equivalent with a minimum of five (5) credits (Grade C) in the following subjects:-
- Bahasa Melayu
- Mathematics
- English and
- Biology or Chemistry or Physics or Science, and
- one other subject
Ni adalah syarat dia utuk diploma pharmacy. Boleh biology or kimia or fizik or sain. Masa saya belajar di unikl rcmp ade jer yg bukan sains stream. Tapi mungkin agak susah sikit sebab banyak yg related dgn biology and kimia. Jus ingat, nothing is easy and nothing is impossible too.

Emyjia said...

Sebenarnya saya rasa diorg x straight sangat dengan muet nie, sbab awk boleh retake muet sekali lagikan. So actually Muet dapat band 3 not a problem. Cuba lagi and lagi mesti boleh dapat band 4. Band 3 and band 4 beza sikit jer , study sikit mesti boleh, jangan bimbang la.

Emyjia said...

Banyak kawan saya dari diploma farmasi , diorg smbung field lain sbab requiremnt. Tapi x perlu putus asa juga sebab ade jer yg uni private di malaysia requirement diorg x straight sangat, maybe boleh try ur luck. hihihi atau tukar field lain jugak not a bad thing. Sebab farmasi di Malaysia dh semakin saturated , mungkin up coming years akan terlebih dah.

Emyjia said...

@nayla mayb boleh try Diploma in Pharmacy
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or its equivalent with a minimum of five (5) credits (Grade C) in the following subjects:-
- Bahasa Melayu
- Mathematics
- English and
- Biology or Chemistry or Physics or Science, and
- one other subject
Ni adalah syarat dia utuk diploma pharmacy. Boleh biology or kimia or fizik or sain. Masa saya belajar di unikl rcmp ade jer yg bukan sains stream. Tapi mungkin agak susah sikit sebab banyak yg related dgn biology and kimia. Jus ingat, nothing is easy and nothing is impossible too.

Emyjia said...

Sebenarnya saya rasa diorg x straight sangat dengan muet nie, sbab awk boleh retake muet sekali lagikan. So actually Muet dapat band 3 not a problem. Cuba lagi and lagi mesti boleh dapat band 4. Band 3 and band 4 beza sikit jer , study sikit mesti boleh, jangan bimbang la

Emyjia said...

Diploma in Pharmacy
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or its equivalent with a minimum of five (5) credits (Grade C) in the following subjects:-
- Bahasa Melayu
- Mathematics
- English and
- Biology or Chemistry or Physics or Science, and
- one other subject
Ni adalah syarat dia utuk diploma pharmacy. Boleh biology or kimia or fizik or sain. Masa saya belajar di unikl rcmp ade jer yg bukan sains stream. Tapi mungkin agak susah sikit sebab banyak yg related dgn biology and kimia. Jus ingat, nothing is easy and nothing is impossible too.

Emyjia said...

Memg betol kalo nk smbung ijazah kena ade spm sain tulen, sbab one of the requiremnt adalah fizik, kimia and biology. Tapi kalo dip farmasi masih boleh sambung jer tanpa sain tulen

faizah said...

hi, akak course apa kat unikl rcmp dulu..btw, kalau saya nk apply degree pharma kat unikl rcmp,rasa2 requirement untuk spm yg minima sub sains kena b tu strict tak..saya lpsn matrikulasi n pointer,muet lps je..just spm tu kimia tk b laaa

Emyjia said...

Hi, sy course dip pharmacy dulu di rcmp. Boleh jer u try apply course tu , boleh call diorg utk detail. Kalo x silap saya diorg biasa akan suruh retake spm. Tanya la sma ade diorg okay kalo u apply dulu , and retake spm nanti.

Unknown said...

Hi,akak boleh tak saya nak tnya lebih lanjut dengan akak tentang course ni..macam mana boleh saya nak berhubung dengan akak yer..

Emyjia said...

Boleh follow insta saya @emyjia